Фото без опису

Авітаміноз – це патологічний стан, спричинений відсутністю в організмі необхідних вітамінів! Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію. Те, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і початку весни, лікарі називають гіповітамінозом, або вітамінною недостатністю.

Причини авітамінозу

Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі. Звісно, і взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму. Не тільки через їх високу вартість, а й через величезну кількість пестицидів у них. Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю. Ще одна, хоч і нечаста, причина весняного авітамінозу – наявність патологій, які порушують засвоєння певних вітамінів.

Весняний авітаміноз: симптоми

Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, загострюються хронічні захворювання.
Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна пацієнтів кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

Загальні симптоми авітамінозу:

  • Головний біль
  • Втома
  • Млявість
  • Нудота
  • Сонливість
  • Часті застуди
  • М’язова слабкість

Зниження імунного бар’єру. Авітаміноз також розвивається у дітей, адже юний організм так само схильний до розвитку цієї патології, як і дорослий. Розпізнати перші симптоми можна за пасивною поведінкою дитини та відсутності апетиту. Можливе також порушення режиму сну.

Ускладнення

Тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для вашого організму серйозними наслідками. Відсутність вітаміну А  викликає “курячу сліпоту”, при якій різко падає зір, порушується координація в просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. З’являється сльозоточивість, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю. Про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, хворий постійно відчуває дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті. Нестача вітаміну В2  проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги. Нестача вітаміну В3 викликає проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння. Крім того, дефіцит цього вітаміну негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям.
Відсутність вітаміну В5  характеризується підвищеною втомою, болем в м’язах, онімінням кінцівок і нудотою. А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення. Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява судом, стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності. Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині. При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, можливе загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. На додачу, за відсутності в харчуванні цієї речовини у людини порушується синтез білка колагену, що і призводить до виникнення хвороби цинги, яка раніше була поширена серед моряків. Пояснюється цей факт тим, що в середні віки на кораблях швидко закінчувався запас свіжих фруктів і овочів, а відтак – і джерела вітаміну С.

Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. Крім того, такий стан порушує апетит і провокує появу печії в роті. У дітей нестача вітаміну D викликає хворобу під назвою рахіт: порушується процес мінералізації кісток та затримується розвиток зубів.

Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри. Найгірше відсутність цієї речовини впливає на репродуктивну систему: у чоловіків порушується утворення сперматозоїдів, а у жінок можуть спостерігатися відхилення у розвитку плоду

Профілактика

Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи у свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. Тільки візьміть до уваги: одноразовими акціями, на кшталт приготування склянки фруктового смузі на тиждень, не обійтися. “Вітамінізація” повинна проводитися ґрунтовно і без перерв. Пам’ятайте, що жиророзчинні вітаміни, наприклад А, D, Е, накопичуються за умови, що їх надходить більше, ніж потрібно, а ось з водорозчинним вітаміном (це все групи В і С) ситуація інша: їхні надлишки просто виводяться з сечею. Словом, підгодовувати організм потрібно регулярно. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах. Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Продукти, які містять необхідні вітаміни

  • А – морква, якісне вершкове масло, яйця, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
  • В1 – гречка, свинина, картопля (відварена або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
  • В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
  • В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.
  • В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.
  • В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.
  • В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
  • В12 – яйця і кисломолочні продукти.
  • С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
  • D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.
  • Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Лікування

Лікування авітамінозу полягає у прийомі вітамінів, яких бракує організму. Для цього використовують полівітамінні препарати або спеціальні вітаміни для апетиту. Призначати такі препарати повинен тільки лікар після встановлення точного діагнозу!

 

Лікар з гігієни праці Калуського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ »                           Тетяна БЕРДИЧЕВСЬКА