Фото без опису

Кожен усвідомлює, що від спожитих продуктів харчування залежить яким буде здоров’я людини, а особливо дитини. Для нормального росту і формування дитячий організм потребує збалансованого харчування. Енергетична та поживна цінність їжі (вміст макро- і мікронутрієнтів) у закладах дошкільної, загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку повинна відповідати загальним віковим потребам згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.

       М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти. Діти/учні повинні споживати щонайменше дві треті жиру, який повинен надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язкове для належного структурного, функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри, волосся. Для зменшення ризику захворювань системи кровообігу в раціоні дитини/учня необхідно зменшити споживання насичених жирів переважно тваринного походження. Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв. Діти/учні повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон.

       Норми харчування у закладах освіти (включаючи дошкілля) та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затверджені постановою КМУ від 24 березня 2021р. №305. Вимогами цієї постанови також передбачається, що харчові продукти, призначені для продажу у буфетах, торговельних апаратах, та страви, які пропонуються здобувачам освіти/дітям у закладах, повинні бути без додавання підсолоджувачів, синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсилювачів смаку та аромату.

       Для того щоб діти харчувалися  правильно, батькам необхідні деякі знання.

       Отож, умовно продукти можна розділити на мінімально оброблені та ультраперероблені. До ультраобробленої їжі належать снеки, крекери, солоні горішки з ароматизаторами, енергетичні батончики, солодкий сік, газована вода, енергетики, чіпси, фастфуд, промислові солодощі, морозиво, сосиски та ковбасна продукція, напівфабрикати, м'ясні консерви, сухі сніданки, їжа швидкого приготування, соуси, страви у вакуумному пакуванні. Ультраперероблені продукти піддаються інтенсивній промисловій обробці і часто містять цукор, жири та солі, а також позбавлені таких важливих поживних речовин, як клітковина та білок. Навпаки, мінімально оброблені продукти, такі як свіже м'ясо, фрукти та овочі, зберігають більше саме поживної цінності без вмісту великої кількості шкідливих речовин.

          За даними досліджень вчених, раціон із високим вмістом ультраоброблених продуктів може спровокувати виникнення ожиріння, серцево-судинних захворювань, діабету, а в подальшому - зниження когнітивних здібностей і ризик інсульту.

       Тому, шановні батьки, слідкуйте за харчуванням ваших дітей як в освітньому закладі, так і в домашніх умовах. Навчайте власних дітей здоровому та корисному харчуванню.

 

 

Головний спеціаліст Калуського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області          Людмила Бичковська