Африканська чума свиней (АЧС)
Африканська чума свиней (АЧС) - високозаразна інфекційна хвороба. Вона за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві.
Вперше АЧС з’явилася в Україні у 2012-му. Тоді 1 випадок хвороби зареєстрували у Запорізькій області. В 2015 році вже 40 випадків. На даний час спостерігається погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС):
- Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
- АЧС не становить небезпеки для людини;
- Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
АЧС - це:
- гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
- висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
- інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
- вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
- хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди);
- хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Ознаки африканської чуми свиней (АЧС)
- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
- зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.
Як відбувається зараження свиней:
- Шляхом безпосереднього контакту
- Опосередковано:
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
- при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження - вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин. Забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
- не згодовувати свиням необроблені корми та харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
- забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
- не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
- повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней та не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
- не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.
- САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!