Фото без опису

Цієї осені в лісах Прикарпаття з’явилося багато грибів, в тому числі  отруйних.  В жовтні в області зареєстровано два випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома потерпілими.

 Тож з метою попередження отруєнь дикорослими грибами,  спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації:

● Варто відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

●  Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.

●  Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

-  збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки;

-  не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх  легко переплутати з отруйними;

-  збирайте лише добре знайомі вам гриби;

- не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

●   Не куштуйте сирі гриби.

●   Перед приготування ще раз огляньте всі гриби,  сумнівні треба викинути.

●  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

● Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

● Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують,  а також людям з захворюваннями органів системи травлення.

●  За появи перших симптомів отруєння – різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно  зверніться за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!