Фото без опису

Відповідно до інформації Головних управлінь Держпродспоживслужби в Полтавській, Київській, Житомирській та Волинський областях, у зазначених регіонах зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней, а саме:

- в особистому селянському господарстві Терешківської сільської громади Полтавського району Полтавської області;

- на території Кагарлицької міської  громади Обухівського району Київської області (інфікований об'єкт);

 - в особистому селянському господарстві Швайківської сільської громади Бердичівського району Житомирської області;

- в особистому селянському господарстві одного із населених пунктів Володимирського району Волинської області.

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу Регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Полтавській області (результати від 08.06.2024 р. № 001769), Центральною випробувальною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Київській області (результати від 11.06.2024 р. № 001259 п.м./24), Випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (результати від 12.06.2024 р. № 005984) та Волинської міжрегіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (результати від 12.06.2024 р. № 004515 п.м./24) –  встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішенням яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС відповідно до вимог Інструкції.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней,  рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.